Skip to Content

Zindelijkheidstraining – een reis van geduld en beloning

Zindelijkheidstraining bij peuters kan een spannend, uitdagend en soms frustrerend avontuur zijn. Het is een mijlpaal in de ontwikkeling van je kind die gepaard gaat met veel vreugde en trots, maar ook met enige onzekerheid en vragen. Als moeder van een driejarige peuter wil ik graag onze persoonlijke ervaringen delen, evenals de benodigdheden en technieken die voor ons werkten.

potje zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining – het begin van de reis

Het begin van de zindelijkheidstraining begint met het herkennen van de signalen dat je peuter er klaar voor is. Bij ons begon het allemaal toen onze zoon interesse begon te tonen in het toilet en de zindelijkheidsroutine van volwassenen. Hij gaf aan wanneer zijn luier nat was, verstopte zich onder de tafel als hij moest poepen en wilde steeds vaker zijn luier zelf uitdoen. Dit waren duidelijke tekenen dat hij klaar was voor de volgende stap.

Anna en haar potje zindelijkheidstraining prentenboek

Zindelijkheidstraining benodigdheden

Om de zindelijkheidstraining soepel te laten verlopen, hadden we een aantal belangrijke benodigdheden:

Potje of kinder-WC-zitting: We begonnen met een klein potje* dat perfect was voor zijn formaat. Later stapten we over naar een kinder-WC-zitting* , zodat hij gewend raakte aan het ‘grote’ toilet. Er zijn ook van die leuke potjes die lijken op een minitoilet met geluidjes en muziekjes. In mijn ogen is dat allemaal niet nodig en onnodig duur. Mijn zoon heeft letterlijk 3 weken op het potje gezeten voor hij op de grote mensen wc durfde met een kinderzitting en opstapje. Daarna namen we het potje nog wel soms mee op lange autoritten. Klein en simpel!

Trainingbroekjes: Deze luierbroekjes* zijn handig omdat ze gemakkelijk op en af te trekken zijn en toch een beetje bescherming bieden in geval van ongelukjes. Het zijn eigenlijk luiers, maar dan handiger in gebruik voor de zindelijkheidstraining.

Comfortabele kleding: Kleding die gemakkelijk aan en uit kan worden getrokken, helpt je peuter om zelfstandig naar het toilet te gaan. Dus geen spijkerbroek met een knoop, tuinbroeken die lang duren om uit te krijgen of onhandige maillots. Joggingbroeken en leggings it is! En van de zomer natuurlijk korte broekjes of rokjes/jurkjes.

Wist je dat veel kinderen in de zomermaanden zindelijk worden door gewoon hele dagen bloot rond te lopen in de tuin en huis?

Kinderboeken over zindelijkheidstraining: Prentenboeken over plas en poep en over potjes* zijn ideaal voor de zindelijkheidstraining. Je kunt ze voorlezen als je kind op het potje zit, of inzetten als start van deze ontwikkelingsfase van je peuter.

Beloningsstickers en een beloningskaart: Stickers* zijn een geweldige manier om positieve bekrachtiging te bieden. Wij maakten een beloningskaart waar hij een sticker mocht plakken elke keer dat hij het toilet succesvol gebruikte.

zindelijkheidsbox
stickers van de zindelijkheidsbox

Onze ervaring met beloningsstickers

In het begin waren we onzeker over het gebruik van beloningsstickers. Zou het hem te veel druk opleggen? Zou hij alleen maar naar het toilet willen gaan voor de beloning? Tot onze opluchting bleek het gebruik van stickers een grote motivator voor onze zoon te zijn. Elke keer als hij met succes het potje gebruikte, mocht hij een sticker kiezen en op zijn beloningskaart plakken. Het zien van de kaart vol vrolijke stickers gaf hem een gevoel van trots. Was de kaart vol dan volgde er een kleine beloning. Zoals een keertje wat langer opblijven, een extra lekker toetje, of extra spelletjestijd. Denk niet gelijk aan beloningen in de vorm van cadeautjes aan het begin van de zindelijkheidstraining.

De stickers hielpen hem ook om de gewoonte te ontwikkelen om naar het toilet te gaan. Na een paar weken was de noodzaak van de stickers minder, omdat het gedrag was ingesleten. We gebruikten de stickers niet langer als een beloning voor elke plas en poep die op het potje of toilet gebeurde. Nu waren we toe aan de volgende fase een sticker als de hele dag zonder ongelukjes was geweest. En als snel kon de nacht er achteraan!

Geduld en flexibel zijn

Het belangrijkste tijdens de zindelijkheidstraining is geduld. Elk kind is anders en de snelheid waarmee ze zindelijk worden kan variëren. Er waren dagen waarop alles goed ging en dagen waarop we meerdere ongelukjes hadden. Het was cruciaal om kalm te blijven en hem niet te straffen voor ongelukjes, maar eerder te bemoedigen en gerust te stellen dat het wel goed zou komen. Straffen heeft bij zindelijkheidstraining ook echt helemaal geen nut en geeft alleen maar onnodig drukte.

Voor het zindelijk worden in de nacht zorgden we dat bij het avondeten de laatste beker drinken werd gedronken en voor het slapen gaan goed werd geplast. De eerste weken maakten we hem nog wakker rond 11 uur als we zelf naar bed gingen om nog even te plassen. Maar dat hebben we snel los kunnen laten toen we merkten dat hij uit zichzelf wakker werd en naar het toilet durfde te gaan. We hadden hiervoor in het begin wel de hele nacht het licht aanstaan in het toilet. Maar kozen later voor een lampje die reageert op beweging *.

Dag luiers hallo groot kind

Onze zindelijkheidstraining was een reis met ups en downs, maar uiteindelijk een zeer belonende ervaring. De sleutel tot succes was een combinatie van geduld, positieve bekrachtiging en het gebruik van praktische hulpmiddelen zoals potjes, trainingsbroekjes en beloningsstickers.

Voor ouders die zich voorbereiden op deze uitdaging, mijn advies is: wees flexibel, wees geduldig en maak er een leuke ervaring van voor je kind. De trots die je voelt wanneer je peuter trots naar je toe komt en zegt: “Mama, ik heb het zelf gedaan!” is onbetaalbaar en maakt alle inspanningen meer dan de moeite waard.

Lees ook deze blogs

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.