Skip to Content

Zelf ijskoffie maken – een recept met variaties

Als ik in de zomer op een terrasje zit, vind ik het altijd heerlijk om daar een lekkere ijskoffie te drinken. En elke keer neem ik mezelf voor, om thuis ook een keer lekker zelf ijskoffie te maken. Dat komt er dan meestal niet van, maar dit jaar heb ik toch even mijn best gedaan, en is het er dan toch echt van gekomen. In deze blog lees je het basisrecept om zelf ijskoffie te maken, met verschillende lekkere variaties!

ijskoffie met rietje en ijsblokjes glas cocktail
IJskoffie met caramelsiroop

Het basisrecept

Voor het basisrecept voor ijskoffie ben ik uitgegaan van een koffie met melk en ijsblokjes. Wil je liever geen ijsblokjes, maar roomijs, scroll dan een stukje verder naar beneden, daar zijn deze recepten te vinden.

Ingrediënten:

  • 200 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 100 ml melk (naar keuze: volle melk, halfvolle melk, amandelmelk, havermelk, etc.)
  • 1-2 eetlepels suiker of zoetstof naar smaak
  • IJsblokjes
  • Slagroom (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Zet een sterke kop koffie en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Vul een groot glas met ijsblokjes.
  3. Giet de afgekoelde koffie over de ijsblokjes.
  4. Voeg de melk toe en roer goed door.
  5. Voeg suiker of zoetstof naar smaak toe en roer nogmaals.
  6. Garneer eventueel met een toef slagroom.

Variatierecept 1: IJskoffie met karamel

Ik ben zelf een echte zoetekauw, dus ga altijd voor een variatie met karamel (of vanille). Ook hier kan uiteraard natuurlijk slagroom bij als je dat lekker vindt.

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Volg het basisrecept voor ijskoffie.
  2. Voeg tijdens het mengen van de koffie, melk en suiker ook de karamelsiroop toe.
  3. Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  4. Garneer met een toef slagroom en drizzle karamelsaus over de slagroom voor een extra karamel touch.
ingrediënten ijskoffie
De ingrediënten voor de ijskoffie

Variatierecept 2: IJskoffie met vanille en kaneel

Ingrediënten:

  • Basisrecept voor ijskoffie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • Extra kaneelpoeder voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Volg het basisrecept voor ijskoffie.
  2. Voeg tijdens het mengen van de koffie, melk en suiker ook het vanille-extract en kaneelpoeder toe.
  3. Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  4. Garneer met een toef slagroom en strooi een beetje kaneelpoeder over de slagroom voor een extra vleugje smaak.

Recept voor ijskoffie met roomijs

Dit recept is mijn favoriet, ik hou zelf altijd van roomijs in ijskoffie. Het recept verschilt niet zo heel veel van het basisrecept, dus ook dit is eenvoudig te maken.

Ingrediënten:

  • 200 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 1-2 eetlepels suiker of zoetstof naar smaak
  • 2 bolletjes vanille roomijs (of een andere smaak naar keuze)
  • IJsblokjes
  • Slagroom (optioneel)
  • Chocoladeschilfers of cacaopoeder voor garnering (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Zet een sterke kop koffie en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Vul een groot glas met ijsblokjes.
  3. Voeg de afgekoelde koffie toe aan het glas.
  4. Voeg suiker of zoetstof naar smaak toe en roer goed door.
  5. Voeg de bolletjes vanille roomijs toe aan het glas. Het roomijs zal beginnen te smelten en een romige textuur aan de koffie geven.
  6. Garneer eventueel met een toef slagroom.
  7. Bestrooi de slagroom met chocoladeschilfers of cacaopoeder voor een extra smaakvolle afwerking.

Variatierecept met een chocoladetwist

Ingrediënten:

  • Basisrecept voor ijskoffie met roomijs
  • 2 bolletjes chocolade roomijs
  • Chocoladesaus voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Volg het basisrecept voor ijskoffie met roomijs, maar vervang de vanille roomijs door chocolade roomijs.
  2. Voeg de chocolade roomijs toe aan de koffie en laat het smelten voor een heerlijke chocoladesmaak.
  3. Garneer met een toef slagroom en drizzle chocoladesaus over de slagroom voor een extra decadente touch.

Ik ben benieuwd: hoe drink jij je ijskoffie het liefst?
Wil je nog meer leuke zomerse recepten, lees dan ook onderstaande blogs:

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.