Skip to Content

Tatami, een sportverhaal wordt een politiek drama

Wat begon als een recreatiesport bleek al snel topsport te worden. Onze oudste zoon begon op zijn zesde met judo, en bleek daar talent voor te hebben. Zijn trainer deed het rustig aan met hem, zette hem nooit als voorbeeld voor de groep, maar leerde hem wel steeds een beetje meer. Een extra kwartiertje na de les werd al snel een half uur, een uur en een extra dag. Voor we het wisten zaten we vijf dagen per week in de judozaal. Alles voor je kind zullen we maar zeggen. Toen hij ouder werd ging hij door heel Nederland en België. Altijd gesteund en gereden door zijn vader. Uiteindelijk kwam hij zelfs op de judoacademie in Japan terecht. Dat je voor topsport veel moet laten als sporter, maar zeker ook als omgeving, weten we dus als geen ander. Dat topsport een grote slangenkuil is weten we ook. Dat zelfs autoriteiten ingrijpen, zoals uitgebeeld in de film ‘Tatami’, verbaasd ons niets.  

Filmposter
Filmposter Tatami

Hier gaat de film Tatami over

Als een judoka op het Wereldkampioenschap gevraagd wordt expres te verliezen, volgt een bloedstollende strijd die zowel op de ma, de tatami, als ernaast gevoerd wordt. Judoka Leila, en haar coach Maryam, gaan naar het Wereldkampioenschap Judo om een gouden medaille voor Iran binnen te halen. Leila is er klaar voor, en maakt goede kans om te winnen. Maar dan ziet het Iraanse regime dat er mogelijk een ronde komt tegen een Israëlische tegenstander. Ze zetten alles op alles om Leila uit de wedstrijd te halen, en faken zelfs een blessure. Als haar eigen vrijheid, en die van haar familie bedreigd wordt, komt Leila voor een onmogelijke keuze te staan. Bezwijkt ze onder de druk van het Iraanse regime, of laat ze zich deze kans op goud niet afnemen? En wat voor gevolgen heeft haar keuze voor de rest van haar leven?

Tatami

Hier werken Iran en Israël wel samen

De film ‘Tatami’ is de eerste film dat een gezamenlijk project is tussen Iran en Israël. Regisseur Zar Amir, is geboren in Teheran. Ze speelt tevens de coach in de film en was eerder al actrice in de film ‘Holy Spider’. Regisseur Guy Nattiv komt uit Tel Aviv, maar woont nu in Amerika.
‘Tatami’ ging in première op het filmfestival van Venetië, waar de film de Brian Award won. Deze prijs staat voor de waarden van vrijheid van meningsuiting, respect voor de mensenrechten en ondersteund de democratie.

Tatami

Niet alles is zo zwart en wit

Niets is erger voor een atleet, die weken getraind heeft en op het punt staat te winnen, dan geblesseerd raken of door een onsportieve fout eruit gegooid worden. Wat gebeurt en dan in allemaal in je hoofd? Kun je dit mentaal wel verwerken?
In een totaal zwart/witte verfilming is dat wat de filmakers in beeld proberen te brengen. Zo proberen ze met de film ‘Tatami’ te laten zien dat de wereld helemaal niet zo zwart/wit is. Dat het niet alleen maar winnen of verliezen is, maar dat er zoveel meer emoties en consequenties bij komen kijken. En dat is de regisseurs met deze opzet goed gelukt.

Arienne Mandi
Actrice Arienne Mandi

Judo, de zachte weg, is een mooie metafoor

Om sport als onderwerp te gebruiken voor een politieke thriller is natuurlijk slim bedacht. En hoewel het verhaal op zich fictie is, is de urgentie van vrouwenemancipatie en opkomen voor jezelf wellicht wel urgenter dan ooit. Judo is ook nog eens een mooi metafoor: vechten met de zachte hand. Waarbij een arm- of wurgklem hier en daar niet uit de weg wordt gegaan. Net als bij een politieke strijd.

Tatami

Ondanks alles blijven presteren

Het acteer en camerawerk is goed. En hoewel ‘Tatami’ geen snelle film is, blijkt hij toch heel onderhoudend. Langzaam maar gestaag wordt duidelijk dat er veel meer ‘gevechten’ gaande zijn dan die alleen op de judomat. De echte spanning speelt zich naast de mat af, in de wandelgangen. Alles wordt vanuit de coulissen bestuurd en het is aan Leila wat ze daar mee gaat doen. Wat een kracht moet je dan bezitten als je ondanks alle druk en bedreiging van buitenaf zo blijft presteren.

Tatami

Vol met verwijzingen en onderwater steekjes

Wanneer ik me iets meer verdiep in de achtergrond van deze film kom ik te weten dat het verhaal uiteindelijk wel berust op een ander waargebeurd verhaal. Namelijk dat van de Iraanse judoka Saeid Mollaei. Hij trok zich terug op het WK judo te Tokio, in 2019, omdat hij in de finale dan wellicht tegen een Israëlische judoka moest vechten. Ook het laatste filmshot waarin Leila opkomt zonder hijab is een statement naar de protesten die uitbraken na de moord op Mahsa Amini, die haar verplichte hijab niet droeg. Zo zit de film ‘Tatami’ vol met onderwater steekjes en is het een hele interessante, boeiende en indringende film geworden.

Kijk hier naar de trailer van Tatami

Specificaties over de film Tatami

  • Releasedatum : vanaf 22 augustug 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 105 minuten
  • Taal: Engels, Perzisch, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Drama. Thriller
  • Regie: Zar Amir Ebrahimi, Guy Nattiv
  • Acteurs: Ash Goldeh, Arienne Mandi, Zar Amir Ebrahimi, Jaime Ray Newman
  • Distributeur: Cinéart

Klik hier voor meer nog meer filmnieuws

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.