Skip to Content

Salem, een film over het geweld in de banlieue

Frankrijk, het land van de liefde. Met de Eifeltoren, de croissants en stokbroden en haute couture. Met zijn prachtige steden, dorpen en kust. Eigenlijk is Frankrijk een groot openluchtmuseum. Tientallen keren ben ik er al geweest. Echter is er een ook een keerzijde aan al die pracht en praal. Veel steden hebben achterstandswijken – banlieues –, en wat je daar ziet stemt je in en in triest. Wat een contrast. De grauwheid straalt ervan af en de energie die er hangt maakt verdrietig. Het is hier niet leven maar overleven. Vaak zijn de banlieues, ook die van Marseille, dan ook in het nieuws door ongeregeldheden door bendeleden. Vele documentaires en zelfs rapliedjes zijn hierover uitgebracht. En het blijft schokkend. Nu is er de film ‘Salem’, waarvan de regisseur zelf zegt: ‘Mijn eigen film schokte mij.’’

filmposter Salem

Dit is het verhaal van ‘Salem’

De veertienjarige Djibril leidt als bendelid een gevaarlijk bestaan in een sloppenwijk in Marseille. Zijn zwangere vriendin Camilla behoort tot een rivaliserende bende, de Crickets. Wanneer Djibril wordt gemanipuleerd een Cricket-lid te vermoorden, breekt er een oorlog tussen beide bendes uit. Hevig getraumatiseerd door de gebeurtenis raakt Djibril zijn grip op de werkelijkheid kwijt. Hij is ervan overtuigd dat de wijk vervloekt is en alleen zijn dochter hen van de chaos kan redden.

Regisseur Jean-Bernard Marlin

Regisseur Jean-Bernard Marlin is geboren in 1979 in de stad Marseille. De film ‘Salem’ is zijn tweede film. Hij maakte zijn debuut met ‘Shéhérazade’. Ook deze film gaat over een kansloze jongeren en is gebaseerd op waargebeurde feiten. Met deze film won Marlin in 2029 de ‘César’, de Franse Oscar, in de categorie ‘beste eerste speelfilm’.
Nu baseert hij zijn verhaal, ‘Salem’ – wat overigens vrede betekent – op jongeren uit het ruige Marseille, die door foute keuzes verwikkeld zijn geraakt in een leven vol geweld.
De vader van Jean-Bernard Marlin was een healer. Hij hoorde stemmen en geloofde dat er meer was tussen hemel en aarde. Dit gegeven wilde Marlin verwerken in een film.

Salem jongen huilen bewoner achterstandswijk marseille

Realisme van de film uit zich in echte moorden

De personages uit de film ‘Salem’ zijn geen acteurs maar echte bewoners uit de achterstandswijken. Het trieste, aan dit toch al treurige verhaal, is dat twee ‘acteurs’, die regisseur Jean-Bernard Marlin had gecast voor zijn in Marseille gesitueerde banlieue-film, nog voor de opnames begonnen waren zijn gedood. Een andere is na de première neergeschoten. Het geeft aan hoe realistisch de scènes uit de film ‘Salem’ zijn. Dit zijn de banlieues van alledag.

Le Chat noir – de zwarte kat

De film ‘Salem’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van ‘Le Chat Noir’, (de zwarte kat), een kindermoordenaar, maar tegelijkertijd een vaderfiguur voor Djibril.
Het hoofdpersonage Djibril groeit op zonder vader maar wanneer hij zich eenmaal realiseert hoe kwaadaardig ‘Le Chat Noir’ is wil hij niets meer met hem van doen hebben. Daarnaast hoort hij ook nog eens dat zijn vriendinnetje, uit een rivaliserende bende, zwanger is. Met de wil om een betere vader voor zijn kind te worden zal hij een wonder nodig hebben. Djibril is ervan overtuigd dat zijn nog ongeboren dochter, dat wonder is.

Salem liefde tussen jonge mensen

Krekels en sprinkhanen

En zo kijk je in het begin van de film naar een soort van Romeo en Julia-achtige setting. Twee jongeren die een verboden liefde hebben en naar een uitweg zoeken. Wat regisseur Jean-Bernard Marlin dan vervolgens toevoegt aan de film is geheel onverwachts en lijkt zelfs wat tegenstrijdig. Het Shakespeare verhaal neemt bijna Bijbelse proporties aan. Het realistische krijgt een mystiek randje.
De bendes hebben namen als de ‘Krekels’ tegen de ‘Sprinkhanen’. Wanneer er door een stervend bendelid een vloek over de wijk wordt uitgesproken gaat de regisseur de grens van fantasie over. Hij laat de wijk overspoelen met een plaag van krekels. Ondanks mijn ongeloof bleef ik toch geboeid kijken. Rauwe werkelijkheid wordt vermengd met fantasie.

Rauwe werkelijkheid en mystieke wonderen

De film ‘Salem’ loopt vloeiend over in een soort van tweede deel. We volgen Djibril nu op zijn zesentwintigste. Bezeten van psychotische visioenen gaat hij nog steeds voor een beter leven. Zijn geloof in zijn ‘speciale’ gave geven hem rust. Djibrils laatste hoop is zijn dochter Ali. Hij is ervan overtuigd dat zij dezelfde kracht heeft als hij, en dat zij de wereld van de naderende ondergang zal redden. Maar Ali wil niks van hem weten.
In plaats van het plaatje mooier te maken dan het is kiest de regisseur voor de rauwe werkelijkheid. In de banlieues wordt het, volgens hem, namelijk niet mooier en zijn er geen oplossingen. Maar Djibril kiest voor de magie en de wonderen. In de film rijst de vraag of Djibril zichzelf nu in psychoses aan het verliezen is of dat er een Apocalyps te verwachten is.

Salem acteurs

Als kijker naar de film moet je de werkelijkheid los durven laten

Voor mensen die niets op hebben met mystiek, healing en wonderen komt het wellicht allemaal wat onrealistisch over. Voor mensen die opgevoed zijn met leven in het magische is de film ‘Salem’ heel logisch. Ikzelf kan me erin vinden zolang het maar bij de inbeelding blijft. Zoals in het eerste gedeelte van de film. Wanneer de mystiek, in het tweede gedeelte, werkelijkheid wordt is het voor mij niet meer te volgen. Het is een keuze; denken in de magie of in het realisme. Wie er gelijk heeft doet er eigenlijk niet toe. Hoe je met situaties in je leven omgaat is geheel je eigen keuze. Maar op de mystieke of traditionele manier, voor de banlieues geldt dat de oplossingen daarvoor helaas nog ver weg zijn.

Kijk hier alvast naar de trailer van Salem

Trailer van de film Salem

Details over de film Salem

  • Releasedatum : vanaf nu in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 103 minuten
  • Taal: Frans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 16
  • Genre: Drama
  • Regie: Jean-Bernard Marlin
  • Acteurs: Oumar Moindjie, Wallen El Gharboui, Dalil Abdourahim, Mohamed Soumare, Amal Issihaka Hali, Rachid Ousseni, Maryssa Bakoum
  • Distributeur: September Films

Meer filmnieuws vind je hier

footer-7


Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.