Skip to Content

Nata per te, een homo adopteert baby met Downsyndroom

Het klinkt misschien gek maar mijn favoriete televisieprogramma is het Belgische programma ‘Down the road’. Presentator Dieter Coppens en medebegeleidster Saar reizen met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down de wereld over. Letterlijk en figuurlijk verleggen ze zo hun grenzen. Ik kijk het omdat ik gefascineerd ben door de levenslust van de personages. Maar ook voor hun omgang met elkaar; altijd dankbaar en liefdevol. En soms ineens intens verdrietig of boos. Echter is dat na een knuffel en een goed gesprek zo weer over. Vergeven en vergeten. Konden meer mensen dat maar. De film ‘Nata per te’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een afgewezen kindje met Downsyndroom. Bijzonder dat de drijfveer tot adoptie hierover verfilmd is.

filmposter nata per te

Nata per te – geboren voor jou

‘Nata Per Te – geboren voor jou – is het waargebeurde en ontroerende verhaal van Luca en Alba: een man en een klein baby’tje, die elkaar hard nodig hebben, ook al lijkt de wereld om hen heen daar niet klaar voor te zijn.
Het is 2017 wanneer Alba, geboren met het syndroom van Down, wordt achtergelaten in een ziekenhuis. De kinderrechtbank van Napels gaat naarstig op zoek naar een pleeggezin dat Alba wil adopteren. De rechtbank houdt vast aan de traditionele definitie van een gezin, oftewel een vader en een moeder. De alleenstaande en homofiele Luca geeft ondertussen meerdere keren aan met liefde voor Alba te willen zorgen. Nadat meer dan dertig pleeggezinnen de zorg voor Alba afwijzen, wordt Luca toch als tijdelijk voogd aangewezen. Ondanks de wetenschap dat Alba hem elk moment kan worden afgenomen, blijft hij strijden voor volledige voogdij.

Nata per te
Nata per te – geboren voor jou

Instagram account @trapaluca

Regisseur Fabio Mollo raakte voor de film, ‘Nata per te’, geïnspireerd door het gelijknamige boek * van Luca Mercandante en Luca Trapanese.
Luca schreef al zijn ervaringen over de strijd over het voogdijschap op. Tot op de dag van vandaag houdt hij ook een Instagram account (@trapaluca). Hierin documenteert hij zijn leven met Alba.

Katholiek en “gay zijn” staan in de film lijnrecht tegenover elkaar

De film ‘Nata per te’ valt direct al op door zijn buitengewone onderwerp. Daarnaast maken het goede spel van de acteurs en de prachtige beelden van Napels dit samen tot een ontroerend geheel.
Het hoofdpersonage Luca wordt gespeeld door acteur Pierluigi Gigante. Luca is een introverte zorgzame man, die werkt als begeleider van een groep verstandelijk gehandicapten in een buuropvang in Napels.  Naast alleenstaand, is hij ook gay en katholiek. Bidden, kerkbezoek en Mariaverering staan in de film ‘Nata per te’ lijnrecht tegenover gaybars, -seks en dragqueens, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat zou het in wezen ook moeten zijn.

Nata per te, waargebeurd verhaal van de alleenstaande homo Luca die een baby’tje met Downsyndroom wil adopteren maar tegen de wet aanloopt

Liefdevol benaderen in plaats van ophef creëren

Actrice Teresa Saponangelo speelt een sterke rol als de advocate van Luca. Zonder al te veel ophef kiest de advocate ervoor om op een liefdevolle manier de rechter in te laten zien dat het een achterhaald idee is dat een familie nog steeds uit een traditioneel echtpaar zou moeten bestaan.
Ze weet de rechter te overtuigen dat een baby vooral in de eerste maanden een vaste basis van aandacht en liefde nodig heeft. Luca mag Alba daarom één maand verzorgen op voorwaarden dat hij haar zonder problemen weer terugbrengt.

Nata per te, waargebeurd verhaal van de alleenstaande homo Luca die een baby’tje met Downsyndroom wil adopteren maar tegen de wet aanloopt

De stad Napels speelt ook een prachtige hoofdrol

Luca reist af, met baby Alba, naar het eiland Ischia. En niet alleen de liefdevolle verzorging wordt daar prachtig verfilmt, ook krijg je als kijker via flashbacks inzicht in de jeugd van Luca en zijn allereerste liefde Rocco. Overigens ook geweldig geacteerd door Giuseppe Pirozzi.
Alle liefde die Luca had voor Rocco wil hij nu zo graag delen met Alba. En die emoties heeft de regisseur heel goed weer weten te geven.

Een heel klein minpuntje aan de film ‘Nata per te’ is dat er iets te vaak uitgeweid wordt. Bijzaken komen daardoor niet echt uit de verf. Het is niet storend maar deze tijd had beter aan de hoofdzaak besteed kunnen worden. Bijvoorbeeld aan de vraag waarom Luca zo een moeizame relatie met zijn ouders heeft. De opnames in Napels zijn overigens een grote uitnodiging om deze stad te gaan bezoeken.

Man en vrouw op dak in Italie in Napels

Wonderen bestaan

Het zijn deze, vaak onbekende verhalen zoals die van ‘Nata per te’, die je weer even doen beseffen dat er ook nog wonderen op de wereld bestaan. Zeker voor een land als Italië. Wonderen die ontstaan als mensen bereid zijn om hun eigen veilige en beschermde omgeving te stappen. Zich open durven stellen voor anderen en hun welzijn, ongeacht iemands aard of afkomst. Als men beseft dat wetten nodig zijn maar dat deze nooit het menselijke vlak mogen vergeten of zich achter wetten mogen verschuilen. Dan is er zoveel meer mogelijk.

Kijk hier naar de trailer van ‘Nata per te’

trailer Nata per te

Details over de film Nata per te

  • Releasedatum : vanaf 20 juni 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 113 minuten
  • Taal: Italiaans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: AL
  • Genre: Drama
  • Regie: Fabio Mollo
  • Acteurs: Teresa Saponangelo, Pierluigi Gigante, Alessandro Piavani, Barbora Bobulova
  • Distributeur: Arti film

Klik hier voor meer filmnieuws

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.