Skip to Content

Chocolate chip cookie dough – een recept voor het lekkerste koekdeeg

Ik ben een echte snoepkont. Vooral zoetigheid als cake en taart vind ik heerlijk. Maar het allerlekkerst, vind ik cookie dough, eetbaar koekdeeg. Ik heb dat weleens bij verschillende mensen online besteld, maar natuurlijk is dit ook ook zelf prima te maken. Mijn dochters maken dit recept graag, en na heel vaak proberen hebben ze het ideale recept ontdekt. Lees mee hoe je zelf het lekkerste chocolate chip cookie dough kan maken!

chocolate chip cookie dough koekdeeg chocola bakje

Ik vind deze cookie dough dus echt heerlijk. En ik ben niet de enige! Mijn meiden hebben deze ook allebei al weleens gemaakt voor het kerstdiner of als traktatie en hier dan balletjes van gemaakt als hapje. Hier is een recept voor eetbare chocolate chip cookie dough die veilig is om rauw te eten en ontzettend lekker is! Dit recept is veilig om te eten, omdat er geen (rauw) ei in zit.

  • 120 g bloem
  • 115 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g kristalsuiker
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • een snufje zout theelepel zout
  • 100 g pure of melkchocolade, in kleine stukjes

De chocolade stukjes kun je maken door een reep chocolade in stukjes te hakken of breken, maar je kunt deze ook kant en klaar kopen. Wij gebruiken hier zelf vaak ook bijvoorbeeld paaseitjes voor of chocolade letters die we over hebben na de feestdagen.

chocolate chip cookie dough

De bereidingswijze

De eerste stap van dit recept voor chocolate chip cookie dough is optioneel. Wij doen dit zelf thuis niet, maar als je 100% zeker wil zijn van het feit dat je het deeg rauw kunt eten, dan kun je de bloem vooraf verhitten.

  1. Verhit de bloem: Verwarm de oven voor op 175°C. Verspreid de bloem op een bakplaat en bak deze gedurende 5-7 minuten. Dit maakt de bloem veilig om rauw te eten. Laat de bloem vervolgens weer afkoelen.
  2. Mix de boter en suikers: Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker in een grote kom. Gebruik een mixer op middelhoge snelheid om de ingrediënten samen te mixen tot een luchtig en romig mengsel, ongeveer 2-3 minuten.
  3. Voeg melk, vanille en zout toe: Voeg de melk, vanille-extract en zout toe aan het botermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
  4. Voeg de afgekoelde bloem toe: Voeg de afgekoelde bloem toe aan het mengsel en mix op lage snelheid tot alles net gecombineerd is. Zorg ervoor dat er geen bloemklontjes meer zijn.
  5. Voeg de chocoladestukjes toe: Spatel de chocoladestukjes door het deeg tot ze gelijkmatig verdeeld zijn.

Als je merkt dat het deeg nog net niet plakkerig genoeg is (dus nog wat te droog of korrelig), dan kun je nog wat extra boter of melk toevoegen. Andersom geldt hetzelfde: is het deeg te nat, voeg dan nog wat extra bloem toe.

Wanneer je dit recept voor chocolate chip cookie dough hebt gemaakt, zal het waarschijnlijk snel op zijn, want het is overheerlijk! Maar wil je het toch bewaren, dan kan dat. En nog best wel een tijdje ook. Als je het in een afsluitbaar bakje luchtdicht bewaard, dan kun je het in de koelkast nog maximaal een week bewaren.
Je kunt het ook in een afsluitbaar bakje invriezen, dan is het zo’n 3 maanden goed.

Rest me alleen nog maar om te zeggen: smakelijk eten en geniet van je cookie dough!

cookie dough met chocolade

Ben je op zoek naar nog meer lekkere recepten?

Kijk dan zeker ook eens bij deze blogs:

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.