Skip to Content

Black Tea, een verhaal over liefde en de traditie van theezetten

Vraag je aan mij of ik een koffie of theedrinker ben dan zal ik steevast zeggen: thee! Daarbij geef ik wel eerlijk toe dat ik niet lekker opstart zonder 2 kopjes koffie. Maar de rest van de dag is het toch echt thee wat ik drink. Daarbij maakt het me ook niet uit wat voor temperatuur het is. Het is zoals de Engelsen zeggen: ‘Always time for tea’. Echter ben ik dan weer geen fan van de traditionele zwarte thee en al helemaal niet van die uit het Oosten. Maar het verhaal en de traditie achter het, in eerste instantie zo simpele kopje thee, boeit me wel. Ik kan dan ook niet wachten om de film ‘Black Tea’ te gaan bekijken.

filmposter black tea

Dit is het verhaal van de film ‘Black Tea’

‘Black Tea’, is een oogverblindende film over verboden romantiek en de kunst van het theezetten.
Op haar trouwdag laat Aya, een jonge vrouw uit Ivoorkust, haar aanstaande voor het altaar staan. Ze vlucht naar Guangzhou in China, waar ze werk vindt in de theewinkel van Cai. Daar leert hij haar alle geheimen van het vak: van de verschillende soorten thee tot de oude tradities van het theezetten. Wanneer Aya en Cai ook nog eens verliefd worden, blijft het verleden ze achtervolgen. Een belangrijke rol speelt hierbij ook dat de Afrikaanse gemeenschap in China niet volledig geaccepteerd wordt. Aya en Cai vinden een gedeeld verlangen bij elkaar, maar is dat bestand tegen de vooroordelen van hun omgeving?

Actrice Nina Melo
Actrice Nina Melo

Regisseur Abderrahmane Sisako

Abderrahmane Sisako werd geboren in 1961 in Kiffa. Vlak na zijn geboorte emigreerde zijn familie naar Mali, het thuisland van zijn vader. Sisako ging daar vervolgens naar school. Na zijn middelbareschooltijd keerde hij even terug naar zijn geboorteland alvorens hij door verhuisde naar Moskou. Daar volgde hij de filmschool. Als afstudeerfilm produceerde hij de korte film ‘Le Jeu’. Vanaf 1990 woont hij in Frankrijk waar hij reeds verschillende films heeft geproduceerd, waaronder vele met prijzen bekroond. Zijn laatste film was ‘Timbuktu’, uit 2014. Daarmee won hij maar liefst 7 Césars. De César is de nationale filmprijs van Frankrijk. Zal de film ‘Black Tea’ dat kunnen evenaren?

thee plantage

De traditionele manier van theezetten

Theezetten kunnen we allemaal, maar theezetten op de traditionele manier doen we maar weinig. Het vraagt ook wel tijd, aandacht en geduld. Iets waar we tegenwoordig allemaal minder over lijken te bezitten. Hieronder geef ik de tips die je thee momentje meer maken dan alleen maar een kopje heet water met een zakje. Dus haal die ‘Black Tea’ maar uit de voorraadbus en ga aan de slag.

  • Breng je water aan de kook. Klinkt zo logisch maar elke thee vraagt weer een andere temperatuur:
    – voor witte en groene thee: 76-85°C
    – voor oblong thee: 85-98°C
    – voor black Tea, zwarte thee: 100°C
    – voor pu-erh thee: 100°C
    – alle bovenstaande temperaturen gelden voor losse thee. Voor theezakjes gebruik je water wat net heeft gekookt.
Traditioneel theezetten
  • Sommige specialisten of ware liefhebbers geven hierbij ook nog eens de voorkeur aan gefilterd water. Omdat het gehalte kalk in het water, per woonplaats, wel kan verschillen, en dit nu eenmaal de basis is van de smaak die je thee uiteindelijk krijgt. Verwarm gekookt water ook nooit opnieuw. Het bevat dan minder zuurstof en ook dat heeft weer invloed op je uiteindelijke smaak.
  • Verwarm je theekopje/theepot voor. Doe dit door er wat kokend water in te gieten. Dit laat je dan staan totdat je je kopje/pot daadwerkelijk gaat vullen.
  • Giet het water om voor te verwarmen uit je theekopje/-pot en doe de losse thee in een theefilter of theezakje. De hoeveelheid is hierbij 1 tot 2 theelepels per kopje. Plaats het theefilter of -zakje in je kopje. Giet het water, wat de aanbevolen temperatuur heeft op de thee. Laat de nu trekken. Daarvoor plaats je of een schoteltje op je kopje of de deksel op de theepot. Ook heeft elke thee weer een bepaalde tijd die het nodig heeft om smaak te verkrijgen:
    – oolong thee: 4 tot 7 minuten
    – Black Tea, zwarte thee: 3 tot 5 minuten
    – groene thee: 2 tot 3 minuten
    – andere soorten: 2 minuten, en dan proeven en eventueel wat langer laten trekken.
  • Voordat je gaat drinken is het aan te raden je thee nog even door te roeren, dan komen de smaken weer even los en vormen ze een geheel.

Bekijk hier alvast de trailer van de film ‘Black Tea’

Twee culturen die letterlijk en figuurlijk nog steeds mijlen ver uit elkaar liggen

Op een eigentijdse en indrukwekkende manier weet regisseur Sissako in de film ‘Black Tea’ twee totaal verschillende culturen uit te lichten. Ik zeg expliciet uitlichten want bij elkaar brengen lukt niet. Niet alleen omdat er bij bepaalde personages in de film nog steeds een groot vooroordeel heerst over de ‘zwarte’ bevolking maar ook omdat de regisseur via een rode draad in het verhaal wil meegeven dat China een veel grotere rol in de wereldpolitiek behelst dan Europa toe wil geven. En dat de hoop op samenwerken tussen bijvoorbeeld China en Afrika nog verder weg is dan we zouden willen.  De zoon van het hoofdpersonage zegt daar, wanneer zijn opa zwarte mensen uitsluit, in de film over:

‘’Als puur economische aangelegenheid is de Zijderoute geen goede zaak. Het is beter om een route te bouwen die mensen samenbrengt.’’

Black Tea

Gebrek aan kennis creëert angst

Het is een scène die duidelijk maakt hoe bang mensen nog steeds voor andere culturen kunnen zijn, simpelweg door gebrek aan kennis. Ook het niet open willen stellen voor anderen speelt daarin een belangrijke rol. Dit in tegenstelling tot de boodschap die het hoofdpersonage Aya wil overbrengen. Zij staat open voor alles en iedereen en is bereid zich te verdiepen in anderen. Tevens wil ze een andere cultuur van binnen en van buiten leren kennen. Dat verschil is in de film ‘Black Tea’ heel duidelijk gemaakt door haar met alle gemak van de ene cultuur in de andere cultuur over te laten stappen. Zo is ze op haar gemak in de Afrikaanse wijk – die schokkend genoeg ‘Choclat City’ genoemd wordt. Maar voelt ze zich net zo thuis tussen de Chinezen, op hun markten met hun eigen eet- en drinkgewoonten.

Actrice Nina Melo
Actrice Nina Melo

Verassend camerawerk van Aymerick Pilarski

Het camerawerk van de Fransman Aymerick Pilarski is verassend en geeft de film ‘Black Tea’ een romantische, ietwat dromerige sfeer. Filmfanaten zouden het misschien wel vergelijken met de film ‘In the mood for love’, uit 2001.
De dialogen in ‘Black Tea’ zijn erg traag en kort van stof. Daarnaast komen er zoveel personages aan bod dat je het overzicht verliest. Beter had de regisseur zich op een kleinere groep kunnen concentreren en deze qua karakter dan ook beter kunnen uitdiepen. Zo krijg je als kijker een betere band met de acteurs. Het acteerwerk is overigens van een zeer lage kwaliteit. Soms vroeg ik me zelfs af of dat wellicht expres gedaan was.

Black Tea

Theezetten en drinken is zoveel meer, het is een belevenis

Het ritueel van theezetten is een mooie metafoor voor de liefdesrelatie die opbloeit tussen de Chinese theewinkeleigenaar en de Afrikaanse Aya die er komt te werken. Net zoals de titelnaam van de film ‘Black Tea’ refereert naar de ‘zwarte’ Aya en haar afkomst. Aya was mijn favoriete personage en ik vond haar ook het beste acteren. Met haar positieve blik en open houding geeft ze iedereen een kans. Door haar kreeg ik ook het gevoel dat, wat ik hierboven al beschreef, de traagheid van de acteurs een opzet was van de regisseur. Want deze actrice Nina Melo, die Aya vertolkt, straalt zoveel energie en beweging uit dat het haar waarschijnlijk heel veel moeite heeft gekost om zo te moeten spelen.

theezetten

Geef nooit je dromen op en blijf hopen. Liefde kent geen grenzen

De boodschap die de film ‘Black Tea’, oftewel regisseur Sissako, wil uitdragen is, denk ik, hoop voor de toekomst en nooit je dromen opgeven of jezelf verliezen voor iets of iemand.
‘Black Tea’ is met recht een alternatieve film te noemen waar je zelf je best moet doen om het verhaal te vinden en de boodschap erin te vinden. Wanneer je de trage dialogen en het slechte acteerwerk negeert, blijft er in de basis namelijk een mooi lief klein verhaaltje over; en dat is dat liefde geen grenzen kent.

filmposter

Details over de film Black Tea

  • Releasedatum : vanaf 13 juni 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 110 minuten
  • Taal: Mandarijn, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: AL
  • Genre: Drama
  • Regie: Abderrahmane Sissako
  • Acteurs: Han Chang, Nina Melo, Michael Chang, Ke-Xi Wu
  • Distributeur: Cinéart
Black Tea

Meer filmnieuws vind je hier

Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.