Skip to Content

Wyrmspan – Een prachtige nieuwe variant op Wingspan, vol uitdaging

Hij is winnaar van speelgoed van het jaar in de categorie kennerspellen; Wyrmspan. Deze nieuwe variant op Wingspan is terecht een populair spel. De ervaring is zoals Wingspan maar met nieuwe uitdagingen en wederom vol tactiek. Een must have voor iedere drakenfan, en iedereen die houd van tactische spellen. Een potje duurt wel even, dus zorg dat je een avondje de tijd hebt om te spelen. Ik vertel je graag nog veel meer in deze blog.

Wyrmspan, een prachtige nieuwe variant op Wingspan winnaar kennerspellen speelgoed van het jaar 2024

Wyrmspan samenvatting

Je bent een amateurdracoloog in de wereld van Wyrmspan, een plaats waar draken in alle vormen, afmetingen en kleuren door de lucht vliegen. Graaf een verborgen labyrint uit, dat je kortgeleden op je landgoed hebt aangetroffen en lok die prachtige wezens, zodat die zich in jouw grotten vestigen. In Wyrmspan bouw je een toevluchtsoord voor draken. Jouw heiligdom start met een karmijnhol, gouden spelonk en amethystkloof. In de loop van het spel graaf je extra velden uit en lok je draken om daar te leven. Zo kun je de krachtige vaardigheden van je draken combineren en de gunst van het drakengilde verdienen!

Wie speelt er Wyrmspan?

Wyrmspan is een pittig bordspel voor mensen die tijdens een spel graag een motortje opbouwen en van grote variëteit houden. Het spel is op het welbekende vogelspel Wingspan van Elizabeth Hargrave gebaseerd, die ook aan dit spel heeft meegewerkt. Ben je fan van Wingspan en zoek je nog meer uitdaging, dan kun je die in Wyrmspan vinden. De grote hoeveelheid draken en bijbehorende beschrijvingen maken het spel ook heel aantrekkelijk voor fantasy-liefhebbers!

  • Speelduur: 1,5 uur
  • Aantal spelers: 2-5
  • Leeftijd: 14+

Wyrmspan uitpakken

Iedere spelliefhebber heeft vast wel eens van Wyrmspan of Wingspan gehoord. Wyrmspan is gebaseerd op het populaire Wingspan en werd al snel even populair. Beide zijn kennerspellen. Wingspan heb ik ooit gespeeld en vond ik erg leuk. Ik vind vogels en natuur interessant en dat gaf een extra interesse, omdat je over de verschillende vogels kunt leren. Omdat ik ook gek ben op fantasy, en omdat deze variant net iets meer uitdagend schijnt te zijn, was ik enorm benieuwd naar Wyrmspan. Ik ben dan ook super gelukkig dat ik dit spel mocht testen en dook in de wereld van draken. Ik snap waarom dit spel een van de winnaars werd voor speelgoed van het jaar, dit is zeker terecht.

Inhoud van de doos

De doos is zwaar en enorm goed gevuld. Dit zit er in de doos van Wyrmspan;

  • 1 drakengildetableau
  • 4 drakengildetegels
  • 183 drakenkaarten
  • 75 grotkaarten
  • 1 kaartenaanbod tableau
  • 1 rondespoor tableau
  • 10 doeltegels
  • 5 spelerstableaus
  • 10 snel start overzichten
  • 1 scoreblok
  • 5x avonturier in diverse kleuren
  • 8 markeerstenen in elke kleur
  • 1 gildesteen per kleur
  • 3 boekjes spelregels, solospelregels & drakenoverzicht
spelopzet wyrmspan winnaar kennerspellen speelgoed van het jaar 2024
spelopzet, klaar om te spelen

Speelervaring Wyrmspan

Wyrmspan is dus een kennerspel. Het is niet moeilijk te leren maar vergt wel even tijd en het eerste potje is wennen, bijvoorbeeld aan wat voor draken en effecten er allemaal zijn. Het spel verloopt in 4 rondes, in elke ronde doe je acties tot je niet meer kunt. Dit is een bekend spelmechanisme waarbij je meer kan in latere rondes, ik vind dit een leuk concept. Hoewel er veel verschillende draken zijn en allerlei combinaties met kaarten en effecten zijn te maken (en je dus echt niet na enkele potjes alles gezien hebt) kun je al vrij snel beginnen met spelen. Trek hier wel tijd voor uit, want een gemiddeld potje duurt anderhalf uur.

De artwork van het spel is prachtig. Mooie, diverse draken. Alle onderdelen zijn ook mooi ontworpen en kleurrijk. Aan randen zijn vaak tekeningen en schetsen te vinden. De boekjes zijn van een materiaal dat tegen vocht kan (geweldig handig!). Ook is er gedacht aan bakjes voor de fiches en kaarten, dan hoeven deze niet in zakjes, veel beter, zeker voor een spel met zo veel onderdelen.

Wat valt op, na enkele potjes van deze winnaar kennerspellen

Dit spel is bedoelt voor 2 tot 5 personen, maar heeft ook een solo variant. Na wat verschillende potjes moet ik zeggen dat ik denk dat ofwel solo spelen, ofwel met 3 of meer personen denk ik het leukst is. Met meer spelers rouleert het aanbod draken en grotten wat meer en dit geeft wat extra spanning. Met twee spelers is dit weinig en het voelt dan ook een beetje alsof je weinig met elkaar te maken hebt. Juist hierom is dit spel zo sterk als solo spel, want hoewel dit minder gezellig is, blijft het spel even uitdagend.
Wyrmspan is echt een spel dat je vaker wil spelen om nieuwe combinaties en tactieken uit te proberen. Tot dusver zijn er zeker combinaties mogelijk maar wij vonden er nog niet zo veel.

Al met al een prachtig, groot spel dat roept om vaker gespeeld te worden. Dat ga ik dan ook zeker nog veel doen. Hieronder laat ik je enkele mooie draken zien.

Wil jij dit spel ook spelen, je koopt het onder andere op bol *

Speelgoed van het jaar

Het is weer tijd voor een goed speelgoed competitie. De winnaars zijn bekend en zoals elk jaar hebben wij een blog met een overzicht van alle categorieën en winnaars. Hier leggen wij ook uit hoe deze competitie nou werkt. Op de website van speelgoed van het jaar vind je nog meer informatie.

Wyrmspan is een van de drie winnaars in de categorie kennersspellen. De andere winnaars in deze categorie zijn Forest shuffle en Intarsia. In totaal zijn er 17 verschillende categorieën. De winnaars worden gekozen door een deskundige jury en moeten voldoen aan strenge eisen.
Eisen voor goed speelgoed zijn;

  • Veilig & getest: Het speelgoed voldoet aan alle wettelijke regels.
  • Zo duurzaam mogelijk: Duurzaamheid staat centraal in de productie.
  • Origineel & geen namaak: Geen kopieën hier! Het wordt eerlijk aangeboden.
  • Inclusief: Goed Speelgoed is voor iedereen. Iedereen doet mee!
  • Kwalitatief & vol speelplezier: Dit speelgoed is de prijs dubbel en dwars waard.

Wil je meer van onze recensies lezen houdt dan deze tag in de gaten!

999 games

Wyrmspan is uitgegeven door 999 games, een uitgever waar menig spellen fan wel van gehoord heeft. Kennersspellen en familiespellen zijn waar 999 games vooral groot in is. In deze categorieën winnen ze dan ook vaak wel wat bij deze goed speelgoed competitie. Dit jaar wonnen ze onder andere ook met Sky Team, familiespel voor 12+.

eind van het spel winnaar kennerspellen speelgoed van het jaar 2024
eind van het spel

Meer van 999 games

Footer4 nieuw

Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.