Skip to Content

Kleuterleerkracht de kalender – een hulplijn om stil te staan bij sterk kleuteronderwijs

Voor sommige delen in Nederland is het onderwijs al weer begonnen, in andere delen genieten we nog even van onze welverdiende vakantie of zijn we al weer druk bezig met de voorbereidingen. Kleuterleerkrachten hebben het hele jaar door natuurlijk de leukste job ter wereld! Maar een hulplijn om stil te staan bij sterk kleuteronderwijs kan nooit kwaad. Gelukkig is daar nu de kleuterleerkracht de kalender!

Kleuterleerkracht het mooiste beroep

We weten natuurlijk al lang dat je als leerkracht het verschil maakt voor kinderen. Niet alleen voor kinderen die het thuis niet altijd even fijn hebben, maar voor alle kinderen beteken je iets. Je bent mede-opvoeder en groot voorbeeld. Ik vind het echt de leukste baan die er is en kan elke dag intens genieten van de ontwikkelingen die kinderen doormaken.

In de eerste kinderjaren leg je de basis voor de verdere motorische, cognitieve, talige en muzische ontwikkeling. Maar zijn ook vormend voor het zelfbeeld en het wereldbeeld van kinderen.

voorbereiding op de eerste schooldag

Uitdagend beroep

Kleuterleerkracht de kalender is dus speciaal gemaakt voor leerkrachten die met kleuters werken. Al vind ik het ook prima geschikt voor leidsters van peutergroepen of hogere klassen op de basisschool.

Misschien denk je wel, dat klinkt allemaal best makkelijk tocht een kleuterklasje leiden? Maar een kleuterklas is ook enorm uitdagend. Niet alleen als je een kleine kleuterklas hebt in een dorpsschool, maar ook in de stad met 33 kleuters in de klas.

Leerkracht zijn is een uitdagend beroep en in de kleuterklas gebeurt een hele hoop! Je bent bezig met taal, rekenen, grove motoriek, fijne motoriek, muziek, samenwerken, samen spelen, samen delen, beleefdheidsvormen, omgangsvormen en natuurlijk moeten de kinderen ook nog lachen en spelen!

En dat zijn de leuke kanten, want er zijn natuurlijk ook wel wat dingen die minder leuk zijn. Kinderen die zich niet altijd weten te gedragen op het toilet. Van hele wc rollen in de toiletpot, tot hele andere smerige situaties. Zindelijkheidsongelukjes, de nodige valpartijen, weglopende kinderen en door gebrek aan communicatieve vaardigheden soms wat slaan en schop situaties.

Kleuterleerkracht de kalender

In Kleuterleerkracht de kalender staan voor 52 weken onderwijs allerlei soorten inspiratie. Eva en Astrid beiden werkzaam in het onderwijs schreven deze kalender met de bedoeling om kleuterleerkrachten handreikingen te geven voor allerlei situaties. Vol voorbeelden met inspiratie, bevestiging en achtergrondverhalen.

Er staan allerlei casussen in, maar ook praktische tips die je direct kunt uitvoeren. En wat ik mooi vind is dat er ook ruimte is gemaakt voor reflectie. Als leerkracht ben je natuurlijk elke dag aan het reflecteren, wat zeg ik, elk moment! Maar het is mooi als je door een ander net een ander stukje, noem het je blinde vlek, van de dag bekijkt.

Een paar voorbeelden uit Kleuterleerkracht de kalender:

Hoe beoordeel jij de knutselwerkjes van kinderen? Zeg jij steeds ohw wat mooi? Een kind leert op deze manier omgaan met de esthetiek van hun werk, terwijl het creatieve proces waar ze inzitten veel belangrijker is. Stel vragen in plaats van een mening. Zoals vertel me over je tekening, of waarom heb je deze kleuren gebruikt? En wat ik zelf vaak doe is vragen aan ze of ze zelf trots zijn op hun werk.

Moeten kinderen echt allemaal vrienden zijn? De grens tussen geforceerd vriendschap en buitensluiten is zo dun. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je niet mag meespelen als je iemand zijn vriend niet bent. Maar een boodschap als ik wil nu even alleen spelen, of nu even alleen met die. Zullen wij een andere keer samen spelen klinkt al zoveel liever!

Provocaties zijn super leuk in je klas. Zet bijvoorbeeld een kookboek in je huishoek, een boek vol architectuurfoto’s in je bouwhoek. Voeg natuurelementen toe aan verschillende hoeken zoals kastanjes, schelpen en mooie stenen. Of zet bijvoorbeeld een spiegel neer bij de schildertafel zodat kinderen zichzelf kunnen schilderen.

Maak het onderwijs inclusiever. Vraag aan ouders welke feesten zij vieren en welke waarden of gebeurtenissen hierbij horen. Vraag kinderen om hun ervaringen te delen.

Maak een lijmtafel met allerlei soorten lijm en plakmaterialen. Zet er allerlei voorwerpen bij die gelijmd kunnen worden op hout of stevig karton. Denk aan natuurmaterialen, plastic doppen, wc-rollen, kralen, dieren, oogjes, aluminium en ga zo maar door. Een prachtig kunstwerk maken met de hele klas! Hier kan natuurlijk een mooi vervolgtraject op komen met verf en past prachtig binnen thema kunst.

Dit en nog veel meer onderwerpen als diversiteit, inclusiviteit, ouders, zelfzorg, vriendschap en gevoelens komen in Kleuterleerkracht de kalender voorbij!

Verbinden in spel kleuters helpen onderling contact te leggen

Kleuterleerkracht de kalender een leuk cadeau!

Je kunt Kleuterleerkracht de kalender thuis ophangen, in de klas. Of in de lerarenkamer, in het lerarentoilet of in de keuken. Net waar jij er tegen aanloopt of waar je het graag met collega’s deelt.

Het is ook echt een leuk cadeau om te geven aan collega’s, aan nieuwe kleuterleerkrachten of oude rotten in het vak. Voor iedereen staan er genoeg bruikbare tips in.

De 52 weken zijn in elk geval genoeg voor 2 jaar inspiratie. Want kinderen in Nederland gaan niet 52 weken naar school, plus sommige weken zal je misschien wel 3 weken laten hangen.

sensomotorische speelrijst

Schrijvers Kleuterleerkracht de kalender

Eva Dierickx is kleuterleerkracht en onderwijskundige. Ze werkt op AP Hogeschool Antwerpen en geeft interessante workshops en lezingen omtrent kleuteronderwijs. Zij host ook de podcastreeks “Buiten de lijntjes“.

Astrid Koelman is onderwijspedagoog en leraar basisonderwijs. Ook zij is verbonden aan de AP Hogeschool Antwerpen en richt zich vooral op onderwerpen als zelfsturing, motivatie en verbinding. Zij geeft interessante vormingen en lezingen over kleuteronderwijs.

Gheleyne Bastiaen verzorgde de prachtige illustraties in groen, oranje en paars tinten. Af en toe staat er een foto in.

Kleuterleerkracht de kalender

Specificaties Kleuterleerkracht de kalender

Auteur: Eva Dierickx en Astrid Koelman | Illustraties Gheleyne Bastiaen | Uitgeverij Academia Press | 9789401401982 | 27 mei 2024 | 112 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel, bij de uitgeverij of via deze link bij bol *

Lees ook deze blogs

footer 8
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.